1796 – Sarabråten og omegn

Kart over Sarabråten og omegn 1796, utsnitt. Original i Statens kartverk.

Kart over Sarabråten og omegn 1796, utsnitt. Original i Statens kartverk.

Vi kjenner ikke den origianle tittelen til dette kartet, da vi kun har et utsnitt av hele kartbladet. Østensjø lokalhistoriske bilder, som har publisert utsnittet i sin bildebase, anfører at kartet er publisert av Norges Geografiske Oppmåling i 1796.

Kartet minner i strek og utforming om milekartene til Darre og Friis, som publiserte det offisielle milekartet for dette området året etter, altså i 1797. Det er grunn til å anta et dette kartet (fra 1796) er en skisse eller et utkast til det offisielle kartet som kom året etter.

Det er særlig interessant å legge merke til plassen Smedhytta, som ligger på vestsiden av nordenden av Nøklevann. Legg også merke til skrivemåten av Lutdalen og Sarabråten, som blir litt endret på kartet fra 1797.

Thomas Heftye nevner Smedhytta i en reisebeskrivelse fra 1852, der han og noen venner går fra Christiania via Ulsrud til Smedhytta og så til Sarabråten:

… Derfra (fra Ulsrud) begav man sig over Smedhytten tilfods til Sarasbraaten. Blakken var med, og besørgede den vor Bagage bragt til til Smedhytten, hvor vi traf Heftyes gamle vel bekjendte Vogn, …

Hele kartet kan du laste ned her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s