Besøkende på Sarabråten

1874 - OB.NW4651Tekst: Even Saugstad, fra boka «Østmarka fra A til Å».

Mange kjente personer besøkte Thomas Heftyes sommersted med Bryn jern­banestasjon som næmeste kommunikasjonsmiddel. I gjesteboka finner vi navn som Henrik Ibsen, Jonas Lie, Ole Bull, dikteren Andreas Munch og språkforsker Sophus Bugge.

Også kongelige besøkte stedet. Kronprins Carl, senere Carl XV av Sverige og Norge, ble etter hvert stamgjest og undertegnet kun med «Calle» i gjesteboka. Han var en dyktig amatørkunstner og malte et stort bilde av Nøklevann som i dag henger på Slottet i Oslo. Også Oscar II, kong Carls etter­følger på den norsk-svenske tronen, besøkte Heftye på Sarabråten. Hans kone, dronning Sophie, skal ha gitt navn til Dron­ning­veien som gikk fra tunet på Sarabråten og opp til Hauk­tjern.

Gjestebøkene fra Sarabråten

Gjestebøkene fra Sarabråten

Sjekk også gjestebøkene fra Sarabråten!

Hvilken prins som har gitt navnet til Prinsen av Portugals vei, er uvisst. Stien som fikk dette navnet ligger ved Hauktjern. Forretningsmannen Heftye hadde kontakt med flere prinser, men noen fra Portugal har ikke historikerne klart å finne fram til.

Henrik Ibsen på besøk på Sarabråten

Henrik Ibsen på besøk på Sarabråten, 1874

Aasmund Olavsson Vinje var også blant gjestene på Sarabråten, og sammen med Heftye tok han initiativet til å starte Den Norske Turistforening. Foreningen ble stiftet i 1868 med Heftye som første formann.

 

En tanke om “Besøkende på Sarabråten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s