H. O. Christophersen – Eventyr i dagslys

Den kjente Oslomarka-forfatteren H(alfdan) O(laus) Christophersen har skrevet en poetisk liten stubb om Sarabråten, publisert i boka «Eventyr i dagslys», fra 1962. Her er et lite utdrag fra starten av teksten:

Ved Ulsrud kommer jeg inn på den sagnomsuste Sarabråtveien. …. Jeg har så ofte, når jeg har skrevet om gamle veier, hatt lyst til å bruke uttrykket «en perle av en vei». Her, ved den gamle Sarabråtveien er uttrykket i aller høyeste grad på sin plass. En mer inntagende veistump finnes ikke i Oslos nærmeste omegn. Veien går først nordover, til Nøklevannsenden. Den er lagt så nennsomt, uten skjemmende skjæringer og fyllinger.  Hvor det er behov for det, er det bygget opp stenmurer av den gode, gamle sorten. Disse små murene ligger mosegrodde og grønne, og går i ett med skogen, stillferdige minner om gammel veikultur og edel byggemåte, en stenkunst som nå har mistet sine utøvere. Der hvor veien krysser bekken fra Solberg-Langvannet, er den berømte veiknute. Veien går i bro over seg selv. Denne veiknute var i sin tid det romantiske høydepunktet på Sarabråtenturen.

……. Før og efter knuten er veien lagt i de forunderligste svinger og små slynger. Det er som om veibyggeren har villet skrive sitt navn i den på en særlig snirklet måte. …….. Snart stiger veien, i nye slyng, opp mot Sarabråten som ligger på en høy knaus ut mot vannet. Jeg sier «ligger», men jeg burde ha sagt «lå». Det gamle Sarabråten er en saga blott. Men den opprinnelige tømmerstuen står ennå som forpakterbolig.

Hele teksten kan du også lese i Nasjonalbibliotekets digitale tjeneste bokylla.no:

Skjermbilde 2013-06-03 kl. 12.50.33

Faksimile av kapitlet om Sarabråten

Faksimile av kapitlet om Sarabråten

Det er ikke mange forunt å sette så digre fotspor etter seg i skogen som H.O. Christophersen. Gjennom en mannsalder gikk han opp og og dokumenterte gamle vandringsveier i Oslomarka og andre deler av landet. Resultatet av Christophersens ustoppelige vandringer finnes i en lang rekke bøker, anført av «På gamle veier og nye stier i Nordmarka», som kom ut i 1956.

For mer informasjon om H.O. Christophersen; se en kort biografi på nettstedet kjentmannsmerket.org.