Nøklevann

Nøklevann fra nordenden. Fotograf: Kjetil Ree / Wikimedia Commons

Nøklevann fra nordenden. Fotograf: Kjetil Ree / Wikimedia Commons

Nøklevann har hatt stor betydning for Sarabråten, og det er ikke utenkelig at den idylliske plasseringen på høyden over vannet med den flotte utsikten var direkte medvirkende til at Thomas Heftye bestemte seg for å etablere et sommersted på Sarabråten.

Navnet Nøklevann kommer sannsynligvis fra «Miklivatn», av norrønt «mikill» som betyr «stor», og at Nøklevann dermed betyr «Storvann». (kilde: Språkrådet, jf. lenke)

Dybdekart Nøklevann, NVE 1979

Dybdekart Nøklevann, NVE 1979

Nøklevann ligger 165 moh, og er 34 m på det dypeste. Se også dybdekart fra NVE. Vannet dekker ca 0,8 km2,og det er ca 3 km fra demningen ved Rustadsaga til innløpet av Lutvannsbekken i nord. Det finnes 11 forskjellige fiskearter i Nøklevann, og det er tatt ørret på 4,4 kg.

På slutten av 1800-tallet anskaffet Aker kommune rettighetene til å bruke Nøklevann som drikkevann. Demningen ved Rustadsaga ble utbedret i 1903 og det ble anlagt et vannverk med vanninntak. Vannstanden ble ikke hevet, men laveste regulerte vannstand (LRV) ble senket ca 3 meter, slik at reguleringshøyden ble ca 6 meter.

I 1923 ble demningen forhøyet, og vannstanden ble hevet med to meter.

Nøklevann var en del av drikkevannsforsyningen frem til 1983, da området ble frigitt for alminnelig bruk. Fortsatt har vannet status som reservedrikkevann.

Og sjekk denne flotte drone-videoen av Stian Rugsveen og Espen Willander, filmet 10. nov 2015.

Kilder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s