Nordstua

Kristiana Turnforening på tur til Sarabråten, fotografert i bakken nedenfor Nordstua. ca. 1920. Ukjent fotograf / bilde utlånt av Tore Lier

Kristiana Turnforening på tur til Sarabråten, fotografert i bakken nedenfor Nordstua. Ca. 1920. Ukjent fotograf / bilde utlånt av Tore Lier

Sigurd Senje skriver i sin Østmarkabok at Oslo Skiklubb fikk leie Nordstua på Sarabråten for en symbolsk sum av 1 krone per år. Senje skriver også at Nordstua ble ble revet i 1911, og at klubben fikk egen hytte på Finfallåsen fra 1931. Det er riktig at klubben fikk sin egen hytte i 1931, men i mellomtiden er det sannsynlig at de holdt til i Nordstua på Sarabråten, for hytta ble ikke revet i 1911, slik Senje hevder. Vi finner Nordstua både på fotografier (1927) og flyfoto (1937), og også på et kart fra 1938.
Utsikt over Nøklevann mot Sarabråten. 1927. Nordstua kan så vidt skimtes opp i skogen til venstre. Fotograf: A. B. Wilse / oslobilder.no  (utsnitt)

Utsikt over Nøklevann mot Sarabråten. 1927. Nordstua kan så vidt skimtes opp i skogen til venstre. Fotograf: A. B. Wilse / oslobilder.no (utsnitt)

Vi vet ikke positivt at dette er den Nordstua som Senje omtaler, men det er mye som taler for det:
  • dette er den nordligste bygningen på Sarabråten
  • den har egen flaggstang – og dermed en indikasjon på mer «selvstendig bruk» enn de andre husene – og dermed også drevet av en forening?
  • bildet av Kristiania Turnforening som er på utflukt til hytta
På bildet til venstre ser vi tydelig Nordstua oppe i skogen, med flaggstang slik det sømmer seg en skikkelig foreningshytte!
nordstua-dagbladet-1920-1

Fra artikkel om utvidelse av Nordstua. Dagbladet, 31. jan 1920

I Dagbladet fra 31. januar 1920 presenteres et forslag til utvidelse av hytta. En ganske kraftig utvidelse også. På tegningen som er gjengitt i avisa er den opprinnelige hytta bygningen til venstre (eller muligens bygningen bak). Så det nye tilbygget ser ut til å være planlagt ganske enormt. Denne utvidelen ble som kjent ikke fullført, og Oslo Skiklub bygde sin nye hytte ved Høyås ved Gullsmeden i 1931.
Flyfoto, 1937

Flyfoto 1937. Kilde: kart.finn.no

På flyfotoet over fra 1937 kan vi tydelig se Nordstua, som en liten lys firkant litt over midten av bildet (orignalen på nett er tydeligere!). Vi ser også omfanget av dyrka mark (slåttemark og beiteland), og det er interessant å se den gamle steinfyllinga der veien krysset nordenden av Nøklevann før oppdemmingen i 1923, da demningen ved Rustadasaga ble utvidet og vannstanden hevet med to meter.
Kart Aker 1938, Aker Oppmålingsvesen. Original målestokk 1:10.000. Oslo byarkiv, utsnitt

Kart Aker 1938, Aker Oppmålingsvesen. Original målestokk 1:10.000. Oslo byarkiv, utsnitt

Kartet over er et utsnitt av et kart fra Aker Oppmålingsvesen fra 1938. Vi ser avmerket flere bygninger, og på sørsiden av veien er det sannsynligvis de to stabburene som er avmerket. På nordsiden finner vi kuskeboligen og en driftsbygning, og litt inn i skogen er det tre mindre bygninger. Og den nordligste av disse er altså (sannsynligvis) Nordstua. Vi vet ikke når Nordstua ble revet, men i dag er den i hvertfall borte, og det er bare rester av grunnmuren igjen i terrenget.
Murrester Nordstua, april 2015. Foto: Lars Rogstad

Murrester Nordstua, april 2015. Foto: Lars Rogstad

Kilder Senje, Sigurd: Østmarka, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 1987 (2. utgave) (kan leses på bokylla.no) Foto fra oslobilder.no Historiske flyfoto, fra kart.finn.no Historiske kart, fra Oslo byarkiv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s