Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Sarabråtrennet 1902

Sarabråtrennet 1902. Ukjent fotograf / Østensjø lokalhistoriske bilder

I den bratte bakken ned til Nøklevann, rett sør for tunet på Sarabråten, anla Oslo Skiklub en hoppbakke i 1898. Denne bakken ble kalt Sarabråtbakken eller Båthusbakken. Her arrangerte Oslo Skiklubb et årlig hopprenn. Oslo Skiklubb (ikke forveksles med Christiana Skiklubb) hadde base i Gamlebyen (som den gang het Oslo og var en forstad til Kristiania), og rekrutterte mange medlemmer fra østkanten.
Hoppbakken hadde tilløp uten stillas i det bratte terrenget ovenfor veien, og med isen på Nøklevann som slette.
Sarabråtrennet var i mange år et kjent og populært hopprenn, også kjent som Østkantens eller Østmarkas Holmenkollrenn. I 1907 var det ca 300 deltakere og 2-3.000 tilskuere. Også kong Olav har (kanskje) hoppet her.

Resultatliste 1901. Fra Aftenposten, 8. februar 1901

I Aftenposten kunne vi lese følgende om hopprennet i 1901 (i lett modernisert språkdrakt):

Oslo Skiklubs Skirend. Søndag den 3die (februar) avholdt Oslo Skiklub sit årlige skirend på kaptein Heftyes eiendom Sarabråten, Østre Aker.
Bakken var velvillig overladt klubben til avbenyttelse. Skirennet var meget vellykket og føret storartet. Løpernes antall var 134, hvorav de fleste klarte hoppet.
Lengste hopp var 20 1/2 meter, hvilket leveredes av Magnus Hansen.
Premiene tilfalt følgende:
Første klasse, Sarabråtens Premie, oppsatt av kaptein Heftye, tilfalt Einar Elmholdt, (sportsklubben) Heidi.

Det er deltakere fra en rekke skiklubber, f.eks. Start, Grane, Spring, Norrøna, Løb (Løp), Oslo Idrettsforening, Bekkelagets Idrettsforening.

Sarabråtrennet 1902. Ukjent fotograf / Østensjø lokalhistoriske bilder

I 1919 laget skiklubben en større bakke i lia nord for veien opp mot Mariholtet, nær Sleppa. Den gamle bakken hadde hopplengder på 35 meter mens den nye var en 50-metersbakke. Åpningsrennet i den nye bakken var 2. februar 1919,  og det siste skirennet i bakken ved Sleppa ble arrangert i 1928.

Av Båthusbakken, den første Sarabråtbakken, finnes det i dag få spor. Hvis man går sydover veien fra Sarabråten så har man et lite sandtak til venstre overfor veien omtrent 50 meter før der bekken krysser veien. Her gikk tilløpet over veien ned til hoppet som kan sees som en kul like nedenfor.

Den store Sarabråtbakken ved Sleppa er heller ikke lett å finne, men det er mulig å se restene av steinfyllingen som utgjorde kulen. Det finnes også noen bolter ved kulen, som kanskje er fra fundamentet til dommerplattingen?

Bakken ved Sleppa ble åpnet 2. februar 1919 med 288 deltagere fordelt på tre klasser. En seniorklasse for herrer over 32 år, en for 20-32 år og en juniorklasse for yngre menn 18-20 år. Det blir sagt at det kom nærmere 4000 tilskuere for å se åpningsrennet. Det er nesten vanskelig å tro at så mange fikk plass på et så lite område.

Lengste stående hopp var den dagen 33 meter. Året etter ble rekorden øket til 40 ½ meter, og rekorden ble satt av Ole Reistad (1898 – 1949), seinere kjent for sin innsats som flyger under andre verdenskrig. Det var også han som anla løypa gjennom Østmarka som fikk navnet Ole Reistad-løypa. Til sammenlikning var bakkerekorden i Holmenkommen på 42 meter, så bakken i Sleppa var like stor som datidens storbakker.

Utover 1920-tallet ble det noen snøfattige vintre. I 1923 og 1925 måtte rennet avlyses på grunn av for lite snø. I 1928 gikk alt som planlagt, men året etter ble det ny avlysning og etter dette ble det ikke holdt nye renn i bakken.

Hoppbakken er markert på Østmarkakartet til Oppsal IF.

Oslo Skiklubb fikk leie Nordstua på Sarabråten av Thomas Heftye jr. for en symbolsk sum. Heftye jr. var selv en ivrig sportsmann og fjellvandrer, og ønsket å støtte idretten og friluftslivet.

Kilder
Berit Mørkved: Hoppbakker i Østmarka (del 1). I «Nytt fra Østmarka» nr 2, 1999, medlemsblad for Østmarkas Venner
Berit Mørkved: Hoppbakker i Østmarka (del 2). I «Nytt fra Østmarka» nr 1, 2000, medlemsblad for Østmarkas Venner
Lise Henriksen: Skihytter og skisport i Østmarka i «gamle dager». I «Sør i Aker», Søndre Aker historielags årbok 2010
Even Saugstad: Østmarka fra A til Å
Even Saugstad: Godset i skogen
Even Saugstad:Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn. På bloggen Østafor byen og vestafor Øyeren
Norges Handels- og Sjøfartstidende: Oslo Skiklub 50 år den 4. mars. 1. mars 1941
Hans K. Aspenberg: Sarabråtbakken – Hoppbakker i Østmarka, tekst fra geocache

3 tanker om “Sarabråtrennet – Østkantens Holmenkollrenn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s