Milorgstøtta

e Fra avdukingen av minnestøtten på Sarabråten, 16. juni 1946. Fotograf: Arne Sørby

Fra avdukingen av minnestøtten på Sarabråten, 16. juni 1946. Fotograf: Arne Sørby

Hjemmefronten og Milorg var aktive i Østmarka under krigen, både i forbindelse med fallskjermslipp av utstyr, trening og losing av flyktninger til Sverige.

Det gikk ikke like bra for alle. To medlemmer av Milorg-gruppe 13132 ble skutt under en razzia i februar 1945. Ytterligere sju ble arrestert og senere henrettet på Akershus festning.

Disse heltene har blitt hedret med et minnesmerke på Sarabråten. Milorg-bautaen, som bærer navnet på de ni og teksten «Falt i kamp for fedrelandet 1940 – 1945», ble reist etter krigen, og avduket 16. juni 1946.

Hvert år 7. juni holdes det en minneseremoni i regi av Østmarkas Venner. Her er det gjerne betydningsfulle talere, og de siste årene har blant annet kong Harald, Jens Stoltenberg, Fabian Stang og Gunnar «Kjakan» Sønsteby minnet og hedret de falne.

Se flere bilder fra avdukingen av minnestøtten under (bildene er utlånt av Østensjø loaklhistoriske bilder):

Les mer om krigsminner i Østmarka på https://krigenimarka.wordpress.com/

3 tanker om “Milorgstøtta

  1. Min far var med i gruppen og stakk til Sverige på ski etter opprullingen
    Men hva var deres oppdrag før de ble tatt? Han snakket aldri om dette.
    Han het Arne Lorang Bye.
    Erik Bye

  2. Tilbaketråkk: Stolpejakt Nøklevann rundt – Test

  3. En av navnene på den støtta, er KJELL STORM RAMBERG. Det er min Fetter på farsiden. Han var en av de som ble skutt på Akershus, den 17 Mars, 1945. En nær bekjent av meg i min familie, fortalte at de ble angitt av kjæresten til av gutta i den troppen. Tragisk !!! Hvordan kan en norsk kvinne gjøre slikt? Hilsen Svein Wilhelm Ramberg.

Legg igjen en kommentar